Beneficiile activităţii fizice în şcoli

0
copii joaca fotbal

Sportul în școli ar trebui practicat și promovat către toți copiii și părinții (sigur, nu vorbim despre cei care au probleme medicale) pentru că face parte din educația generală. Este o activitate vitală pentru sănătatea fizică și psihică a individului, dar și pentru dezvoltarea armonioasă și formarea caracterului.

Iată câteva motive bine întemeiate pentru care copiii ar TREBUI să facă mișcare (în special la școală):

 

  • Sportul îmbunătățește performanțele școlare – exercițiile fizice îmubunătățesc procesele cognitive și au un efect pozitiv asupra capacității de atenție și memorie, în special în cazul celor care se confruntă cu problema deficitului de atenție. Într-un articol CSID, am găsit și explicația experților: Circulaţia sangvină încurajează procesele de oxigenare a tuturor ţesuturilor din organism, implicit a creierului, iar puterea de concentrare este corelată cu mişcarea fizică. “Copiii care sunt activi fizic au un nivel mai mare de control cognitiv şi „prescrierea” sportului poate fi o soluţie în cazul celor care se confruntă cu problema deficitului de atenţie”, afirmă psihomotricianul Claudia Drăgan.
  • Educația fizică disciplinează copilul și îi oferă o anumită structură, un ghidaj, o rigoare care creează mai apoi o rutină, și care se transpune și în alte activități datorită mentalității formate în acest sens.
  • Dezvoltă motivația, spiritul de echipă, fair play-ul, simțul de apartenență la grup, tăria de caracter și deci, o mai bună rezistență psihică, mentală în fața eșecului și o orientare către progres.
  • Este o formă de educație pentru sănătate, promovând respectul și grija pentru organismul propriu.
  • Prin educația fizică din școli se asigură formarea deprinderilor intelectuale și practice sau valorilor etice și morale care duc la o mai bună integrare socială a copilului.
  • Sportul crește rezistența organismului la viruși și bacterii, îmbunătățind sistemul imunitar.

Înainte de a alege un sport, solicitaţi un examen fizic al copilului. Discutati cu medicul despre planul sportului şi despre solicitările fizice. Trebuie să vă asiguraţi că sportul este corespunzător vârstei şi morfologiei copilului, astfel încât eforturile fizice să fie adaptate rezistenţei musculare şi osoase a acestuia. De multe ori, copiii se accidentează deoarece nu sunt pregatiţi fizic suficient sau au o problemă de sănătate despre care nu au ştiut înainte. Pentru o alegere reuşită, trebuie să-i cereţi şi lui părerea. Dacă nu practică sportul respectiv cu plăcere, rezultatele favorabile vor întarzia să apară. Pentru a afla care sport i se potriveşte cel mai bine copilului, cea mai bună metodă este de a-l lăsa să încerce mai multe sporturi înainte de a decide să rămână la unul singur, putându-şi da seama prin comparaţie care îi place şi i se potriveşte cel mai bine. În plus, practicând un singur sport pot sa apară accidentări de suprasolicitare datorită stressului aplicat repetitiv asupra aceloraşi articulatii, oase sau muschi.

Așadar, dacă încă mai aveți teama că, făcând mișcare copilul transpiră și poate răci, sau teama că ora de sport îi răpește timpul pentru materiile cu adevărat “importante”, suntem aici să vă spunem că efectul sportului este exact cel opus!

Ce ziceți, v-am convins? 

Dacă în cazul în care v-am convins, magazinul de articole sportive Decathlon vine în ajutorul celor mici cu o campanie plină de promoții de unde puteți alege peste 700 de produse pentru cei mici la preț accesibil.

De la TRENING DE EDUCAȚIE FIZICĂ CĂLDUROS ȘI RESPIRANT până la accesorii sportive, le gășiți pe toate în magazinul online Decathlon. Recomandarea redacției este acest TRENING EDUCAȚIE FIZICĂ NEGRU BĂIEȚI PUMA.

Înapoi la scoală, înapoi la sport cu cele mai bune echipamente sportive! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.